Evladın anne üzerinde bir hakkı mevcut mudur?

Evladın anne üzerinde bir hakkı mevcut mudur? Hükmü nedir?

- Annemle görüşmek bana iyi gelmiyor, psikolojimi bozuyor bana üvey evlat muamelesi yapıyor. Bu durumda onunla görüşmek istemiyorum. Annenin evlat üzerinde evladın da anne üzerinde bir hakkı mevcut mudur? Annemle görüşmezsem günah mıdır?

- Günahtır annesiyle görüşmesi lazım. Elbette ananın evlat üzerinde hakkı vardır. Elbette de evladın ana üzerinde hakkı olur ve annenin babanın evlat üzerindeki en büyük hakkı onu üzmemektir. Hatta Peygamber Efendimiz (SAV) biliyorsunuz Kur'an-ı Kerim bunu beliğ bir şekilde "Onlara üf bile deme." Adam bir insana of dediği zaman ne kadar karşı taraf üzülür. Bir de onun üzerine azarlama küfür etme, hakaret etme, dövme, sövme bir de bunlara bak yani "üf" demek bile çok büyük bir günah olduğuna göre, yasak olduğuna göre diğerleri hayda hayda yasaktır ve günahtır. Dolayısıyla anne üzülmemeli, annesi kendisine iyi davranmıyor olabilir. Senden diyor "sıla-i rahmi kesse bile yakını sen kesme" yani nedir akrabalık ilişkileri sürdürmektir yani akrabalardan birisi o akrabalık ilişkiyi kesse bile sen kesme devam et, onu ziyaret et ki burada özellikle anne özellikle anne yani insanın en çok iyi davranması gereken varlık annesidir hayattaki bu hadislerle sabittir.

Annesini gördüğünde morali bozuluyormuş başka orada psikolojisi bozuluyormuş. Bozulmasın niye bozuluyor yani annen hangi kin ile bakıyorsun ki bozuluyor o seni doğurdu, karnında hiçbir şey olmasa bile bakın bebeği karnında taşıması, doğurması. Doğurduktan sonra bir sürü sıkıntılar onun için ve bunlar karşılıksız mı yani? Evet anne bunu bir karşılık bekleyerek yapmıyor, annelik duygusuyla yapıyor ama senin de bunlara karşı bir görevin oluyor. O görev de onu hoş tutmaktır ihtiyaç duyarsa ihtiyacını karşılamaktır yoksa atmak gitmek değil.

Bir şey okumuştum bugün bir yerde gelmiş benim diyor 4 çocuğum var diyor bu kadın dördünü bir odada yatırdım diyor. Şimdi hepsinin ayrı ayrı bir evi oldu hiçbirisi benim için bir oda veremedi. Böyle olmamalı, anne başımızın tacı olmalı o bize yemedi, yedirdi uyumadı, uyuttu bu sefer onlar yaşlanınca aynı şekilde bizim onlara öyle muamele yapmamız lazım ayetlerde buna işaret ediyor ya. Yani onlar çocuk küçükken nasıl böyle merhametle muamele ettilerse sen de onlara "Rabbim sen de onlara rahmet kanatlarını ger" ayet-i kerime bu.

Annesiyle ilişkiyi kesmemeli devam etmeli üzmemeli. Anne azarlasa bile gülüp geçmeli, hakaret etse bile duymamalı bence.

- Hem anne hem baba için.

- Tabi anne soru olduğu için konuştuk. Evladın da anne üzerinde hakkı vardır. Yani annenin çocuğunu emzirmesi, onu güzel terbiye etmesi, güzel isim vermesi anne babanın çocuğunun anne baba üzerindeki haklarıdır. İyi eğitim vermeleri anne babaları üzerinde çocuğun haklarıdır.

-Geçenlerde hocam babasını yeni kaybetmiş bir abimiz dedi ki "ben dedi babam ile aramın hiç iyi olmadığını düşünüyordum yani hayattayken öyleydi" dedi ama "hiç öyle değilmiş" dedi "vefat edince anladım" dedi. O yüzden onlar hala hayattaysa sen de anne babanın kıymeti. büyük bir nimet.

Yani zaman zaman düşünüyoruz ya keşke babam hayatta olsaydı da şöyle bir hizmet etseydim. Keşke annem hayatta olsaydı da şöyle yapabilseydim dediğimiz zamanlar oldu. Gençtiğimizde diyelim imkanımız kıttı, onlara yeterli kadar şey yapamamış oluyoruz ama sonra biraz imkanlar düzeldi bu sefer de ana baba gitti.

DİĞER PROGRAMLAR

TÜMÜ
-->
Divan
-->
Bayram Sohbetleri
-->
İslam'ın Işığında Günümüz Meseleleri
-->
Şehrin Ruhu
-->
Tarihe Yolculuk
-->
Sofra
-->
Açık Medeniyet
-->
Hayata Dokunmak
CANLI YAYINA MESAJ GÖNDER