Hamile kadın oturarak namaz kılabilir mi?
Kadınlar hamile iken zorlandıkları durumda namazlarını nasıl kılmalıdır?
-Hamilelik dönemlerinde namazların çoğunlukla oturarak kıldım sıkıntı olur mu?
- Şimdi namazın farzları sık sık tekrarladığımız bir şey. Namazın rükünleri diyoruz, farzları diyoruz değil mi ? Nedir o işte kıyam, kıraat, rükun, son oturuş bir de başlangıç tekbiri. Yani bizim namazımızın farz olabilmesi için makbul olması için yani yaptığımız ibadetin namaz olarak geçerli olması için bu altı şeyin mutlaka yapılması lazım.
Nedir o ? Niyet edeceksin, tekbir alacaksın, ayakta duracaksın kıyam, rükuya eğileceksin, secdeye eğilecek ve en son selam vereceğinde de oturacak. Bunlar farzlardır. Şimdi ne zaman bunlar terk edilebilir ? Ayakta durmaya gücün yetmiyorsa oturduğun yerde. Secde etmeye gücün yetmiyorsa secde edemiyorsan o zaman ima ile. Rükuya eğilamiyorsan o zaman işte ona göre. Bu mazeretlerle ancak bu söylediğimiz farzlar terk edilebilir ama böyle bir mazeret yoksa o takdirde "e benim biraz zoruma gidiyor ben öyle yapmak istemiyorum da böyle yapmak istiyorum" gibi gerekçelerle bu farz terk edilemez.
Şimdi bu hanımefendi hamileyken oturduğu yerden ayakta duramıyor mu idi? Eğer ayakta duruyor idiyse buna rağmen oturduğu yerden kılmışsa namazı olmaz. Peki oturduğu yerde namaz kılarken secde edebilir etti mi etmedi mi? Eğer şeyde edebilecek durumdayken secdeyi terk ettiyse namazı olmaz. Yani ne zaman bu farzlar terk edilebilir? O farzlardan birini veya birden fazlasını yerine getirmeye gücü yetmiyorsa imkanı olmuyorsa o takdirde oturduğu yerden veya ne bileyim ima ile namazını kılabilir. Aksi halde kılamaz, kılamazsa da o namazı geçerli bir namaz olmaz. Çünkü namazın geçerli olması için o farzlardan hiçbirinin terk edilmemesi lazım mazeret yoksa eğer.