Sünnet namazlarda sehiv secdesi yapılır mı?

Sehiv secdesi bir vacibi veya farzı geciktirirsen ve bir vacibi terkedersen gerekir.

Dr. Hüseyin Kayapınar Müslümanların ibadetlerinin gerekliliklerini yerine getirmenin ön şartı durumundaki temel dini bilgi ve bilgilere dair soruları cevaplıyor.

Soru: Öğle ve ikindinin sünnetini ikindinin ilk sünneti gibi kılıyoruz. Bu konuda yanlış yaparsak sehiv secdesi yapabilir miyiz?

Cevap: Gayr-ı müekked sünnetlerde ilk oturuşta tahıyyattan sonra salli barik okunur. Yatsı ve ikindi gayr-ı müekked sünnetlerdir. Müekked sünnetlerde yalnızca tahıyyat okunur. Aradaki fark budur. Yoksa geri kalan her şey aynı kılınır. Şimdi kişi öğlenin sünnetini kılarken ilk oturuşta tahıyyattan sonra salli barik okursa sehiv secdesi yapması gerekir. Şimdiye kadar böyle okumuş ve geçtiyse artık yapacağı bir şey yok.

Sunucu: Peki ikindiyi de öğle gibi kılsa yine sehiv secdesi gerekir mi?

Hoca: Hayır, sehiv secdesi gerekmez. Sehiv secdesi bir vacibi veya farzı geciktirirsen ve bir vacibi terkedersen gerekir. İkindinin ilk oturuşunda tahıyyattan sonra salli barik okumak vacip değil, farz da değil, sünnet. Dolayısıyla okumazsa bir şey yapması gerekmez. Ama öğle namazında okumaması gereken yerde bir şey okuduğu için sonraki vacipleri geciktirmiş oluyor. Bu sebeple sehiv secdesi yapar.

DİĞER PROGRAMLAR

TÜMÜ
-->
Millet Kıraathanesi
-->
Açık Medeniyet
-->
Mesut Uçakan ile Sonsuz Kareler
-->
Kendini Bilmek
-->
İslam Tarihi Sohbetleri
-->
Gençlerle Baş Başa
-->
Ubeydullah Sezikli İlahileri
-->
Hac Sohbetleri
CANLI YAYINA MESAJ GÖNDER