Ömer Nasuhi Bilmen I Yön Verenler
“Büyük İslam İlmihali” isimli meşhur eseriyle fıkıh alanında topluma yön veren Ömer Nasuhi Bilmen'in hayatı...
Ömer Nasuhi Bilmen'in hayatı...
"Büyük İslam İlmihali" isimli meşhur eseriyle fıkıh alanında topluma yön verdi. 1883'te Erzurum'da dünyaya geldi. Babası Hacı Ahmet Efendi, annesi Muhibe Hanım'dır. Diyanet işleri Başkanlığı görevini yürüttü. Anadolu'nun yetiştirdiği en büyük âlimlerden biridir. Fıkıh ve tefsir âlimidir. Eğitim hayatına Erzurum'da başladı. Tahsiline İstanbul'da devam etti. 1912'de Beyazıt dersiâmı olarak görev yaptı. 14 Şubat 1926'da İstanbul Müftülüğü müsevvidliğine, 16 Haziran 1943'te de İstanbul müftülüğüne getirildi. 30 Haziran 1960'ta da Diyanet İşleri Başkanlığına tayin edildi. Henüz bir yılını doldurmadan 6 Nisan 1961'de emekliye ayrıldı. Uzun memuriyet hayatı boyunca öğretmenlik hizmetinde de bulundu.
Darüşşafaka Lisesi'nde 20 yıla yakın bir süre ahlak ve yurttaşlık dersleri okuttu. İstanbul İmam-Hatip Okulu'nda ve Yüksek İslam Enstitüsü'nde usul-i fıkıh ve kelam dersleri verdi. Ömrünü İslam'ı en güzel şekilde yaşamaya ve yaşatmaya adayan Ömer Nasuhi Bilmen 8 ciltlik tefsirini emekli olduktan sonra yazdı. 12 Ekim 1971'de İstanbul'da 88 yaşında vefat etti. Kabr-i şerifi Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'nde bulunmaktadır.
Ömer Nasuhi Bilmen'in bazı eserleri şunlardır; Büyük İslam İlmihali, Hukuki İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu Kur'an-ı Kerim'in Türkçe Meal-i Alisi ve Tefsiri Büyük Tefsir Tarihi Kur'an-ı Kerim'den Dersler ve Öğütler Muvazzaf İlm-i Kelam "Bir demir parçasının mıknatısa yapışınca onun özelliklerini kazandığı gibi insan da kimle oturup kalkarsa onun ahlakını kazanır."