Maddi ve Manevi Temizlik Abdest

Giriş Tarihi: 24.11.2020 16:40 Güncelleme Tarihi: 24.11.2020 16:40

"Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, ellerinizi dirseklere kadar yıkayın, başınızı mesh edin ve topuklara kadar ayağınızı yıkayın. Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin" (Mâide 6)

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor:

"Cennetin anahtarı namaz, namazın anahtarı ise abdesttir." (Tirmizî, Tahâret, 1)

Dinimizde temizlik çok önemli bir yere sahiptir. Bir Müslümanın temiz bir bedene, mutmain olmuş bir kalbe, günahlardan arınmış bir ruha ulaşması yüce dinimizin yegâne hedefidir. Bu sebep ile kulun Rabbinin huzuruna maddi ve manevi kirlerden arınmış bir şekilde çıkması istenir. Bunun da en güzel yolu abdest almaktır. Nitekim Müslüman namaz kılmadan önce abdest almak zorundadır. Çünkü Rabbimiz huzuruna çıkmadan önce hem bedenen hem de manen temizlenmemizi istemektedir.

Rasulullah Efendimiz abdestin önemine dair bir hadis-i şerifinde: "Kıyâmet gününde ümmetim abdest izlerinden yüzleri bembeyaz parlar halde çağrılacaklardır. Öyleyse sizden her kim beyazlığını uzatabilirse onu yapsın." (Buhâri, Vudû, 2) buyurmuştur.

Abdestin manevi temizliğine dair Hz. Peygamber (s.a.v): "Her kim abdest alır ve abdestini güzelce almaya özen gösterirse, günahları vücudundan çıkar, hatta tırnaklarının altından süzülür gider." (Müslim, Tahâret, 33) buyurmuştur.

Bu doğrultuda Yüce Rabbimiz de Kuran'da: "Allah, çok tevbe edenleri ve içi dışı temiz olanları sever." (Bakara 222) buyurmuştur.

Bedenimize nezafet, ruhumuza sükûnet veren abdestin ehemmiyeti içinde bulunduğumuz Covid-19 döneminde daha da artmıştır. Özellikle bugünlerde mücadele ettiğimiz salgın hastalıklardan korunmak için en güzel kılavuzdur. Bir Müslüman olarak bu dönemde her namazdan önce mutlaka abdestimizi tazelememiz, abdestin sağladığı hijyen ve esenliği hayatımızın vazgeçilmez parçası haline getirmemiz gerekmektedir. Nitekim Hz. Peygamber abdestin tazelenmesine binaen: "Kim abdestli olduğu halde tekrar abdest alırsa ona on sevap yazılır." (Ebû Davud, Taharet, 32) buyurmuştur.

VAV RADYO

CANLI YAYINA MESAJ GÖNDER